Mladi i mediji

Vesti

Zašto #NisamPrijavila seksualno nasilje

Zašto #NisamPrijavila seksualno nasilje

Kampanja na društvenoj mreži Tviter pod haštagom #NisamPrijavila danas postoji preko 18 000 postova u kojima su žene govorile o slučajevima nasilja i uznemiravanja koje nisu prijavile nadležnim organima ali i putem kojih su podržali ostale žene koje i dalje nisu prijavile nasilje da to slobodno urade.

U patrijarhalnom društvu poput našeg zastupljeni su brojni tipovi nasilja od psihičkog do seksualnog uznemiravanja i odnosa bez pristanka druge osobe. Postovi označeni ovim haštagom u sebi sadrže iskustva žena i muškaraca o slučajevima nasilja od strane partnera, roditelja ili drugih srodnika.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2020. godine, podneto je ukupno 411 prijava za krivična dela protiv polne slobode, odnosno za neku vrstu seksualnog nasilja.

Kada se pojavio tvit Nine Stojaković koji govori o nemaru policajaca iz stanice Milana Rakića, na tviteru se nastavio niz u kom su žene, alii muškarci, pisali o slučajevima nasilja koje su proživeli. Policajci koji su njenoj sestri poručili da ide kući i proba da zaboravi kasnije su je kontaktirali zamerivši joj što je priču podelila u javnosti.

Kampanja #NisamPrijavila pokrenula je ne samo pitanje Zašto nisi prijavila? već i brojna druga poput Kome da se obratim za pomoć?, Kako će okruženje gledati na mene? i ono koje brine većinu žrtava Šta će biti sa mnom ako prijavim?

Brojne poznate ličnosti nastavile su da ohrabruju žrtve da dele svoja iskustva kako bi društvo u kojem živimo konačno izašlo iz oklopa srednjeg veka i kako bi pojedinci shvatili da nasilje ne treba vršiti i nad nasiljem ćutati. Jedna od poznatih ličnosti koja je podržala ovu kampanju je naša glumica Bojana Maljević koja je podelila svoju priču.

„Najkraće: #nisamprijavila jer nisam želela da uznemirim roditelje. #nisamprijavila jer nisam želela da uznemirim sinove. #nisamprijavila jer sam u životu, medijima i društvu doživljavala i druge, različite oblike nasilničkog ponašanja. Ispričala jesam. Ponešto i kroz filmove“

Kampanji se pridružila i glumica Danijela Štajnfeld,, koja je 2020. godine optužila glumca Branislava Lečića da ju je silovao 2012. godine, a koja je svojim tvitom otkrila razloge zašto odmah nije otišla u policiju.

#NisamPrijavila jutro posle silovanja, jer sam bila slomljena, i njihovo neverovanje i osudu da lažem ne bih preživela. Kada sam progovorila, pa bila prinuđena da učestvujem u predustražnom postupku, uprkos pregršt dokaza, desilo se isto. Samo, sada me ne mogu slomiti. napisala je Danijela, prenosi Nova.rs.

Brojne aktivistkinje podržale su ovu kampanju zajedno sa poznatim ličnostima, a iz Autonomnog ženskog centra stiže podrška u vidu iskazivanja solidarnosti sa svim ženama koje su ove godine javno progovorile o iskustvima nasilja uz poruku da je ova godina početak kraja ućutkivanja žena.

#NisamPrijavila 


SOS telefoni za prijavu nasilja nad ženama:

Prijavi!


SOS Ženski centar - 069/19 36 899
Ženski centar – SOS telefon protiv nasilja nad ženama i decom 2645-328 (10 – 20h radnim danima )
Prijava nasilja u porodici 0800-100-600
SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja 3626-006 (14-18h)
SOS Centar za mlade 3192-782 (18-22h)
Autonomni ženski centar – SOS telefon za podršku ženama žrtvama nasilja – 0800 100 007 (10-20h radnim danima)

Projekat Nije šala – seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar realizuju SOS ženski centar i MultiRadio u okviru programa Mladi i mediji za demokratski razvoj – MAY4DD, koji Beogradska otvorena škola (BOŠ) sprovodi uz podršku Švedske, na osnovu ugovora između Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) i BOŠa.

 

Najnovije