Mladi i mediji

Vesti

Nauka je ženskog roda – Udruženje naučnica Srbije “SRNA”

Nauka je ženskog roda – Udruženje naučnica Srbije “SRNA”

U okviru Sajma obrazovanja “Putokazi” u Novom Sadu, predstavilo se Udruženje naučnica Srbije „SRNA“ koje je osnovano krajem prošle godine, kao vid podrške i osnaživanja žena i devojaka u nauci, prosveti i preduzetništvu. Pored štanda, koji je privukao veliki broj zainteresovane dece, a pre svega devojčica, održan je i okrugli sto Osnaživanje devojčica i devojaka za bavljenje naukom i preduzetništvom.

Trenutne aktivnosti našeg udruženja su usmerene ka stvaranju, odnosno formiranju jedne mreže uspešnih žena naučnica, koje imaju želju i entuzijazam da svoja iskustva i znanje prenose na mlađe koleginice i da na taj način stvaraju jednu pozitivnu atmosferu, u kojoj će i devojčice i devojke početi da vole nauku i preduzetništvo i da se jednostavno osmele da se upuste u te neke nove izazove. Na početku bile smo samo nas tri osnivačice. Sada nas je već pedeset i pet
članica, mreža se širi. – rekla je predsednica Udruženja naučnica Srbije SRNA, profesorka Sanja Podunavac Kuzmanović.


Činjenica je da su žene često diskriminisane u poslovnom svetu. Na vodećim položajima su u mnogo većem broju muškarci, a razlog tome uglavnom nije veće znanje i stručnost.


„Žene, devojke su uporne i mi postižemo ono što zamislimo. Verujem da je teže, posebno kada devojke i žene žele da postanu majke, tada često na nekim našim projektima, u našoj zemlji, one više ne mogu da budu članice projektnog tima, one se skidaju sa tih projekata, gube pravo finansiranja, što nije dobro za tu motivaciju da radimo na poboljšanju nataliteta. Moje studentkinje koje završe fakultet, često mi se žale, da kada idu na posao, postavljaju im se pitanja lične prirode, dok momke to ne pitaju. Verovatno je jasan zaključak zbog čega, ali to deluje malo demorališuće po te devojke, jer se one tada osećaju diskriminisano. Sve je više studentkinja, više istraživačica, ali kada dođe do rukovodećih i liderskih mesta, kao da tu, nekako muški deo populacije ne dozvoljava. Ipak želim da istaknem, mi ne želimo da dečake odvojimo i da naše kolege odvojimo od nas. Pre svega, ja sam majka dva sina. Nego baš želimo
da svi zajedno radimo.“, dodaje Sanja.


Izuzetno je važno da se mlade devojke i devojčice osnaže da se bave naukom, što je upravo bio i cilj predstavljanja na novosadskom sajmu. Na štandu smo zatekli mnogo radoznale dece, koja su sa punom pažnjom slušala i učestvovala u aktivnostima koje je nudila organizacija „SRNA“.


Naša ideja jeste da se povežemo sa ljudima sa fakulteta, sa ženama sa fakulteta. Ali pre svega i sa srednjim i osnovnim školama. Mi ovde na sajmu imamo osam interaktivnih radionica, koje su delovi projekata uspešnih naučnica sa Poljoprivrednog, Tehnološkog i Prirodno-matematičkog fakulteta, ali nam je pre svega želja da deci predstavimo nauku na jedan interesantan i zanimljiv način i da oni osete tu lepotu bavljenja naukom kroz igru i kroz zabavu. Veliki broj dece je
posetilo naš štand, odlazili su sa njega pa se opet vraćali, jer su ovde imali priliku da osete miris etarskih ulja, da ta etarska ulja odaberu, stave u kremu koju na licu mesta pripremaju, da tu kremu ponesu kući. Oni su ovde, igrajući se, za kratko vreme napravili jedan proizvod. Zatim su ušli u neke hemijske tajne, otkrili šta je to lažno zlato, kako nastaje nevidljivo pismo, tako da se kroz igru sve to može. – objašnjava naša sagovornica.

Koliko je važno podstaći mlade da zavole i razumeju nauku, toliko je bitno da i okruženje, počevši od prosvetnih radnika, bude svesno koliki uticaj mogu da ostave na buduće naučnike i naučnice.


„Kada ne postoji neko sistemsko rešenje, uvek se sve svodi na ličnost. Ako osoba voli decu, nauku, ako voli da svoje znanje i iskustvo prenosi na mlade ljude, onda to fantastično funkcioniše. Ja za sebe mogu da kažem da su studenti moja velika strast, ja volim te mlade ljude, jer ja sebe ugrađujem u njih i to je lepota mog posla.” – naglašava predsednica Udruženja naučnica Srbije „SRNA“, profesorka Sanja Podunavac Kuzmanović, i dodaje:


Danas se kroz medije šalju razne poruke mladim ljudima, a ideja našeg udruženja je da mi takođe pošaljemo jednu poruku, a to je da devojčice koje se bave naukom, ne moraju da odustanu od svoje lepote, od svoje ženstvenosti. Baš suprotno, one mogu biti i lepe i pametne i zgodne i uspešne, a naučnice, i da na taj način doprinesu opštem razvoju čitavog društvenog sistema.

Ovaj tekst je nastao kao deo aktivnosti projekta »Nije šala” koji realizuju SOS ženski centar i MultiRadio u okviru programa »Mladi i mediji za demokratski razvoj – MAY4DD«, koji Beogradska otvorena škola (BOŠ) sprovodi uz podršku Švedske, na osnovu ugovora između Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) i BOŠa.

 

Najnovije