Mladi i mediji

Vesti

Novi ciklus partnerstava medija i OCD za mlade

Novi ciklus partnerstava medija i OCD za mlade

Da jaz između mladih u Srbiji i medija postoji skoro je neupitno. Tome svedoči i istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije Mladi u medijskom ogledalu u kome se došlo do nalaza da se o mladima tri puta češće izveštava u negativnom kontekstu. O kulturnim sadržajima za mlade i omladinskom aktivizmu izveštava se veoma retko, te da se na svaku vest o njihovom aktivizmu objavi 13 vesti iz crne hronike. Ukoliko se u tekstovima i prilozima mejnstrim medija izveštava o problemima koji se tiču mladih, najčešće se samo konstatuje problem, bez ikakvog ponuđenog rešenja.

Sa duge strane, ni mediji mladima ne predstavljaju primaran izvor informisanja, već se radije okreću društvenim mrežama na kojima, podsećanja radi, ne postoji jasna selekcija validnih i istinitih vesti i koja u našoj zemlji predstavlja ogroman prostor porgresivnog rasta koji nije zakonom jasno regulisan. Kao takvo, ovo područje idealno je za distribuiranje tzv. lažnih vesti, dezinfomacija, kao i širenje propagande i manipulaciju. Na ovo ukazuje i KOMS-ov najnoviji Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji 2022 u kome se navodi da se u odnosu na prošlu godinu smanjio broj poseta mladih informativnim sajtovima i aplikacijama, dok, na primer, u slučaju Instagrama podaci govore da 9 od 10 mladih ispitanika svakodnevno koristi ovu društvenu mrežu.

Sa idejom da se mediji, a naročito oni na lokalu, osnaže i podstaknu za bavljenje istraživačkim novinarstvom i senzibilišu za teme o mladima i za mlade, te da se sa druge strane, mladi zainteresuju za građanski aktivizam, uključivanje u procese donošenja odluka i uvide medijski značaj u tom procesu, nastao je program Mladi i mediji za demokratski razvoj.

 Predstavljanje projekta ,,Problem, promena, akciJA!", Okular i SE Serbianews, FOTO: BOŠ

Ovaj program Beogradska otvorena škola sprovodi već drugu godinu zaredom pružajući finansijsku i mentorsku podršku, ali i program jačanja kapaciteta za osam organizacija civilnog društva za mlade i osam medija koji će u partnerstvu u narednom periodu sprovesti svoje projekte. Koliko je ovakva podrška značajna govori podatak da je samo tokom prethodnog ciklusa više od 800 mladih učestvovalo na različitim treninzima, predavanjima i događajima i time unapredilo svoje znanje o medijskoj pismenosti i lažnim vestima, seksualnom nasilju, aktivizmu i interkulturalnosti.

Najznačajniji rezultati prve godine Programa

Inicijalni trening

Proces javnog zagovaranja i značaj, strategije i trikovi u vođenju društvenih mreža, kao zasebne sesije, bile su u fokusu inicijalnog treninga koji je tokom tri dana održan sa novoizabranim partnerima Programa. Ovaj događaj ujedno je predstavljao i zvaničan početak novog projektnog cuklusa na kome su predstavnici i predstavnice OCD za mlade i medija imali prilike da se međusobno upoznaju i predstave projekte na kojima će tokom narednih meseci intenzivno raditi. Učesnici i učesnice treninga takođe su se upoznali sa osnovnim procedurama, načinima izveštavanja i ostalim procesima neophodnim za valjanu implementaciju projekata.

Učesnici i učesnice inicijalnog treninga, FOTO: BOŠ

Sesiju o mladima, angažovanju zajednice i javnom zagovaranju održao je savetnik za javne politike u BOŠ-u, Vladimir Pavlović, koji je partnerima na programu predstavio znanja i izvore kako bi razvili sopstvene izgradnje partnerstava, angažovanja zajednice i javnog zagovaranja kojim se unapređuju lokalne javne politike. U krajnjoj liniji, ova obuka treba da doprinese boljem razumevanju veze između aktivizma mladih, pokretanja zajednice i javnog zagovaranja za unapređenje javnih politika. 

Eskpert u oblasti digitalnog marketinga, Nikola Jagodić, tokom svoje sesije analizirao je nastup na društvenim mrežama partnerskih medija i OCD za mlade i ukazao na manjkavost njihove komunikacije i predstavljanja i predložio načine za njihovo unapređivanje. Osim toga, tokom ove praktične, interaktivne radionice objašnjeno je šta su i na koji način funkcionišu algoritmi na različitim društvenim mrežama i kako ih iskoristiti za pravilno kreiranje sadržaja koje žele da promovišu.

Inicijalni trening održan je u Vrnjačkoj Banji od 31. avgusta do 2. septembra i na njemu su prisustvovala po dva predstavnika svakog od partnerstava, po jedan član/ica svakog od medija i OCD za mlade. Osim putem finansijske podrške, BOŠ će ovakvim i sličnim programima jačanja kapaciteta nastojati da medije, omladinski sektor i mlade osnaži i podstakne da aktivno doprinose promovisanju demokratskih vrednosti, vladavine prava i ljudskih prava, a posebno u svojim lokalnim zajednicama.

Program ,,Mladi i mediji za demokratski razvoj” Beogradska otvoren škola sprovodi uz pomoć Kraljevine Švedske.

 

Fotografije: Beogradska otvorena škola (pogledajte GALERIJU)

Najnovije