Mladi i mediji

Vesti

Prva epizoda podkasta Izdvojeni glasovi: Znam te iako te ne poznajem

Prva epizoda podkasta Izdvojeni glasovi: Znam te iako te ne poznajem

U sklopu realizacije projekta Ja u tuđim cipelama, koji portal Magločistač realizuje u saradnji sa Hrvatskim kulturnim prosvetnim društvom ,,Matija Gubec” iz Tavankuta, proizvedena je prva epizoda novopokrenutog podkasta Izdvojeni glasovi, koja se bavi temom etničkih stereotipa i predrasuda, kao i etničke distance. 

Primarno kroz razgovor sa mladima, ali i stručnjacima, u podkastu se istražuje koji stereotipi i predrasude su prisutni u životu mladih u Vojvodini, kako ih oni doživljavaju i da li utiču na etničku distancu među njima, a propituje se i koliko je etnička distanca sama po sebi problematična.

Šta kažu mladi?

Petar (22) je tako izneo svoje zapažanje da je u njegovom rodnom mestu i dalje tabu reći da slaviš katolički Božić. 

Dok sam išao u školu, svedočio sam tome da su moji prijatelji Hrvati bili diskriminisani isključivo jer nisu Srbi, rekao je Petar. 

Sa druge strane, tokom Igorovog (25) školovanja, izražena je bila etnička distanca prema Romima, kao direktna posledica duboko uvreženih predrasuda spram ove nacionalne zajednice.  

Kada su Romi u pitanju, bila je priča oko njihovog održavanja ili neodržavanja lične higijene. Bilo je slučajeva u školi da moraš biti na distanci Roma kako ne bi vaške prešle na tebe, naveo je Igor. 

Aleksandar (23), pak, ističe da se kroz odrastanje nije ni družio sa drugim etnicitetima jer su prosto - bili razdvojeni. 

Dok nisam došao u srednju školu, dok se nisam izvukao iz kraja, nisam upoznao mnogo ljudi. Neko je Rumun, Rusin, Mađar, Slovak, ali oni obično idu u drugačije škole ili odeljenja gde uče na svom maternjem jeziku. To je takav sistem, nije diskriminacija - ljudi idu tamo gde im najviše odgovara, rekao je on. 

Po Aleksandrovim rečima, društveno razdvajanje na osnovu etniciteta ide do te mere da, ako i poželiš da se družiš sa drugima, imaš osećaj da nećeš biti prihvaćen. 

Pa šta onda da radiš, nećeš se gurati tamo gde ti nije mesto, što i oni verovatno razmišljaju za nas koji smo deo većinske populacije, naveo je on. 

Marko (27) smatra da su stereotipi i predrasude današnja svakodnevnica među mladima, te da se njima ne služe iz zle namere već zbog toga što su stalno njima „bombardovani“. 

Mislim da su mediji za takve predstave prilično krivi jer se ti stereotipi koriste za jeftin i jadan humor. Naravno, to se prelama i na politiku gde se koriste isto tako za neke jeftine poene, zaključio je on. 

Podkast „Izdvojeni glasovi“ može se poslušati na portalu Magločistača i svim većim platformama za podkaste poput SounderaSpotifaja, kao i na platformi Podcast.rs.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Mladi i mediji za demokratski razvoj koji Magločistač realizuje u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i uz podršku Švedske. Stavovi i mišljenja izneti u ovom tekstu ne predstavljaju nužno i mišljenje partnera i donatora.

Izvor i Foto: Magločistač

Najnovije