Mladi i mediji

Vesti

Filmske radionice za mlade u Tavankutu

Filmske radionice za mlade u Tavankutu

Izvor i FOTO: Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo ,,Matija Gubec”

Kao deo projekta Ja u tuđim cipelama, čiji su nosioci Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Matija Gubec“ iz Tavankuta i portal Magločistač, kao medijski partner, 15. i 16. februara su održane prve dve u nizu planiranih radionice za mlade, čija okosnica je bila tema filmske umetnosti

Prve radionice je održao Branko Ištvančić, višestruko nagrađivani reditelj iz Zagreba, inače Tavankućanin. Ištvančić je mlade upoznao sa osnovnim pojmovima vezanim za filmsku umetnost, dok su na drugoj radionici mladi imali priliku da saznaju više o profesionalnoj kameri kao osnovnom sredstvu rada u procesu kreiranja filma.

Nastavak radioničarskih aktivnosti planiran je za 15. mart, kada će se u praksi njihovi učesnici i učesnice više upoznati sa snimačima zvuka i opremom za osvetljenje, ali i započeti konkretni rad na snimanju pet video-priloga o međunacionalnim odnosima u Subotici.

Radionice su usledile nakon održanih fokus grupa na kojima su mladi iz različitih nacionalnih zajednica iznosili svoja iskustva suživota u jednoj izrazito multikulturalnoj sredini, govoreći kako o njegovim pozitivnim, tako i o negativnim stranama, a sa ciljem da se prepoznaju problemi i istovremeno ukaže na potencijalna njihova rešenja, čiji ključ je, zaključak je ovih susreta – komunikacija. 

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Mladi i mediji za demokratski razvoj koji HKPD “Matija Gubec” realizuje u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i uz podršku Švedske. Stavovi i mišljenja izneti u ovom tekstu ne predstavljaju nužno i mišljenje partnera i donatora.

 

Izvor i FOTO: Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo ,,Matija Gubec”

Najnovije