Mladi i mediji

Vesti

Mladi poljoprivrednici informisani o podršci iz lokalnog budžeta, ali ih više od polovine ne konkuriše

Mladi poljoprivrednici informisani o podršci iz lokalnog budžeta, ali ih više od polovine ne konkuriše

Autorka fotografije: Jelena Sajić, izvor: Agronews

Čak 69 odsto od 863 poljoprivrednika iz šest gradova i opština u Srbiji, koji su učestvovali u anketi o ulaganjima u poljoprivredu, izjasnilo se da ima saznanja o davanjima iz lokalnog budžeta, ali više od polovine ih se nije prijavljivalo na te konkurse. To je pokazalo istraživanje o stavovima i potrebama poljoprivrednika po pitanju lokalnih ulaganja sprovedeno u okviru projekta Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi, kojeg sprovodi udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije zajedno sa medijskim partnerom Agronews-om.

U anketi o stavovima i potrebama poljoprivrednika po pitanju lokalnih ulaganja učestvovali su poljoprivrednici, nosioci i članovi poljoprivrednih gazdinstava, sa teritorije loklanih samouprava Kraljevo, Kruševac, Požarevac, Požega, Svilajnac i Smederevo. Jedino u Svilajncu većina ispitanika odgovorila je da ne zna za konkurse za lokalna davanja u poljoprivredi u prethodne tri godine. U ostalim lokalnim samoupravama većina poljoprivrednika obaveštena je o konkursima koji se na njih odnose, pokazalo je istraživanje.

Samo u Požarevcu i Kruševcu nešto više od polovine ispitanika je koristilo sredstva na lokalu, dok je u ostalim opštinama i gradovima više onih koji za podsticaje nisu konkurisali iako su za njih znali. Kao razloge zbog kojih se nisu javljali na lokalne konkurse navodili su uglavnom nedostatak vremena za prikupljanje dokumentacije i komplikovanost procedure.

Prijavljivanje na buduće konkurse je najviše zanimalo ispitanike u Kraljevu, gde ih se 91 odsto izjasnilo da bi se javilo na predstojeće pozive. U ostalim lokalnim samoupravama interesovanje je bilo u manjem procentu – u Smederevu 83 odsto, Požarevacu 80 odsto, Svilajnacu 77, Požegi 66 i Kruševcu 64 odsto.

U svim gradovima i opštinama ispitanici su podjednako bili saglasni da žele da se budući konkursi objavljuju na sajtovima lokalnih samouprava i da se izbor korisnika obavlja po kriterijumima. Takođe su podjednakog mišljenja da kriterijumi za izbor treba da budu orijentisani prema mladim poljoprivrednicima, nosiocima gazdinstava, višečlanim porodicama sa decom i onima koji plaćaju PIO doprinose preko poljoprivrede.

Lokalne samouprave važan su činilac u finansiranju i sprovođenju mera poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja budući da mogu podsticati određene mere iz sopstvenog budžeta, u skladu sa zakonom, ocenjeno je u istraživanju.

Dobijeni podaci mogu se koristiti za predloge lokalnim samoupravama za unapređenje izbora mera podsticaja i unapređenje budućih programa poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja. Najvažniji segment ove analize je svakako rezultat ispitivanja potreba potencijalnih korisnika budućih davanja u poljoprivredi, i argument za zagovaranje prema donosiocima odluka za primenu ove analize pri kreiranju budućih programa mera na lokalnom nivou.

Rad Mladih poljoprivrednika Srbije/Agronews-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole Mladi i mediji za demokratski razvoj.

Pročitajte izveštaj o istaživanju

 


Najnovije