Otkrij arhiva

#StayHome: Kućna izolacija i kulturna manifestacija

#StayHome: Kućna izolacija i kulturna manifestacija

U čitavom svetu otkazuju se manifestacije kulture – kao i u Srbiji. Ali umetnost i u vreme pandemije uspeva da pronađe svoj put do publike. Koncerti i predstave sele se na internet, u dnevne sobe publike.

Ukoliko ne znaš kako da prekratiš svoje slobodno vreme, evo jedne lepe vesti! Kulturne institucije širom sveta nude besplatno gledanje koncerata i predstava. Super stvar je što ne moraš da napuštaš udobnost svoga doma, a bićeš u prilici da pogledaš razne sadržaje koje nisi imao/la prilike do sada.

Muzički kvartet Dafne izašao je na pozornicu drevnog teatra La Feniče, u najpoznatijoj operskoj kući Venecije i sve je bilo tiho i prazno. Ali, uprkos tome, koncert je verovatno pratilo više gledalaca nego što je Verdi ikad uspeo da okupi. Nastup se prenosio uživo preko Tvitera i to pod simboličnim nazivom: #iorestoacasa (Ja ostajem kod kuće). Uz taj hešteg, Italijani na društvenim mrežama javljaju o tome kako žive u zaštićenim zonama. 

Otvaranje kulturnih manifestacija za kućni karantin, ideja je najpre isprobana u Kini, da bi se potom postala praksa drugih zemalja pogođenih epidemijom.

Filharmonija u Berlinu

Berlinska filharmonija zatvara se do 19. aprila, čime pruža pomoć u sprečavanju širenja virusa. Ona se izmešta u virtuelan prostor i pruža ti mogućnost da virtuelno posećuješ njenu koncertnu dvoranu. Sve što je potrebno da uradiš jeste da se besplatno registruješ ovde. Izloženo je preko 600 koncerata Berlinske filharmonije, a tu su i bonus video snimci iza kulisa: Dokumentarni filmovi o istoriji orkestra, portreti dirigenta i članova orkestra i projekti iz obrazovnog programa.

Metropolitan opera, Njujork

Metropoliten opera je najveća ustanova koja se bavi klasičnom muzikom u SAD-u. Zbog vanredne situacije, opera nudi noćne strimove svog programa, koji su ti dostupni ovde, bez registracije. Takođe, tu možeš pronaći i raspored strimova u toku prve nedelje. 

Narodno pozorište u Beogradu

Ministarstvo kulture pozvalo je ustanove kulture da obezbede onlajn sadržaje za građane tokom trajanja vanrednog stanja i epidemije koronavirusa. U poruci na društvenim mrežama, Narodno pozorište je pozvalo sve pratioce da napišu koju bi opersku, baletsku ili dramsku predstavu hteli da vide onlajn. Ovde možeš da se informišeš o budućem onlajn programu pozorišta. 

Odluka da ostaneš kod kuće, sigurno remeti tvoje planove, ali imaj u vidu da je odluka da ne posećuješ javna mesta, istovremeno i odluka da spasiš nekome život. Mingl ti priprema još raznovrsnih predloga kako da kućnu izolaciju učiniš zanimljivom i time prekratiš ovaj period.

Tekstovi su preuzeti odavde, odavde i sa ovog sajta. 

Najnovije