Otkrij

Nova generacija Akademije novinarstva

Nova generacija Akademije novinarstva

FOTO: Beogradska otvorena škola, galerija fotografija je dostupna OVDE

Medijska scena u Srbiji već godinama unazad čini se kao nepopravljiva: lažne vesti odavno nisu retkost, istraživački novinari trpe ogromne pritiske, napadi na novinare su sve učestaliji, kao i nekažnjivost napadača, dok su mediji sve više polarizovani. I relevantni izveštaji svedoče o nepovoljnom stanju medija i medijskih sloboda u našoj zemlji.

Tako se u izveštaju Evropske komisije za 2022. godinu navodi da na polju slobode izražavanja nije postignut napredak i da slučajevi pretnji i nasilja nad novinarima i dalje predstavljaju zabrinutost. Reporteri bez granica iste godine u svom izveštavanju ocenjuju da se novinari nalaze u okruženju koje je često restriktivno, kao i da je zastupljena je autocenzura.

Kako bi se ovako nepovoljni trendovi prekinuli i izveštaji koji se na njih odnose dobili optimističniji ton, neophodno je osnažiti novinare da nastave da se bave istraživačkim radom, unaprediti kvalitet njihovog izveštavanja, ali i ojačati sveukupno okruženje za ostvarivanje slobode izražavanja.

Upravo sa tim ciljem i namerom da poboljša praktične veštine izveštavanja mladih novinarki i novinara, upozna ih sa istraživačkim novinarstvom, uvede nove tehnike u njihov rad i podstakne međusobno umrežavanje i saradnju, 2022. godine organizovana je prva Akademija novinarstva u okviru programa Mladi i mediji za demokratski razvoj.

Novi ciklus akademije sa odabranim polaznicima i polazanicama otpočet je 25. januara treningom upoznavanja koji je organizovan u Šapcu. Osim prilike da se upoznaju sa programom i načinom rada, učesnici i učesnice su imali prilike da učestvuju na uvodnim predavanja i radionicama. Storiteling, tehnike, modeli i priprema intervjua i neverbalna komunikacija, mobilno novinarstvo, kao i koje su osnovne baze za pretraživanje bile su neke od tema na koje su tokom tri dana treninga govorili Stefan Marković iz CINS-a, Vojislav Stevanoić novinar televizije N1, Sandra Maksimović iz redakcije BBC-a na srpskom i novinarka KRIK-a, Jelena Vasić.

Osim teorijskog dela, predavači i predavačice su organizovali i praktične zadatke na ove teme kako bi mladim novinarima i novinarkama Akademije pomogli da unaprede svoj rad primenjujući predstavljene tehnike i pristupe u svom svakodnevnom radu.

U okviru Akademije novinarstva u narednom periodu će u kontinuitetu biti organizovana online predavanja, kao i mentorski rad sa istaknutim novinarima i novinarkama uz čiju pomoć će učesnici i učesnice ovog programa kreirati sopstvene medijske sadržaje. Autori i autorke najboljih radova koji predstavljaju složene novinarske forme na teme koje su značajne za lokalne zajednice u oblasti razvoja, funkcionisanja demokratije i rada institucija, vladavine prava i ljudskih prava, biće i novčano nagrađeni.

Najnovije