Otkrij arhiva

Pokrenuta platforma za mlade poljoprivrednike – svi podsticaji na jednom mestu

Pokrenuta platforma za mlade poljoprivrednike – svi podsticaji na jednom mestu

Izvor i FOTO: Agronews

Mladi poljoprivrednici u Srbiji prvi put imaju priliku da na jednom mestu, na jedinstvenoj platformi Podsticaji u poljoprivredi, izrađenoj prema njihovim interesovanjima i potrebama, pronađu sve informacije o podršci koju mogu dobiti iz budžeta lokalnih samouprava. U samo par klikova na istom mestu, mogu da se informišu i o drugim oblicima davanja i svim dostupnim izvorima finansiranja, ne samo na lokalnom, već i na nacionalnom nivou, kao i o finansijskoj pomoći iz evropskih fondova.

Platformu podsticajiupoljoprivredi.rs pokrenuli su udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije i Centar za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj - Agronews u okviru projekta Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi.

Ovo je odgovor na potrebu mladih poljoprivrednika da budu pouzdano i pravovremeno informisani o javnim pozivima koje raspisuju lokalne samouprave. Kada je o podsticajima reč, na platformi se mogu naći sve informacije o podršci njihovim investicijama iz državnog budžeta, budžeta AP Vojvodine i Grada Beograda. Kao posebni izvori finansiranja izdvojeni su IPARD program i Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije, takozvani projekat Svetske banke”, objašnjava koordinator projekta Oliver Aleksić.

Platforma daje pregled svih lokalnih samouprava u Srbiji, a naznačeno je koje imaju programe podrške poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, a koje ne. Zainteresovani će moći da za svaku lokalnu samoupravu pogledaju i preuzmu programe podrške za 2023. i prethodne dve godine, kao i javne pozive, konkursnu dokumentaciju, izveštaje o sprovođenju mera i izveštaje o korišćenju poljoprivrednog zemljišta.

Kreatori ove jedinstvene platforme ističu da podsticaji za mlade poljoprivrednike iz budžeta, bilo lokalnog, pokrajinskog, nacionalnog ili evropskog, mogu odigrati presudnu ulogu u podršci rastu poljoprivrednog sektora i razvoju ruralnih područja. Mladi farmeri se često suočavaju sa značajnim izazovima u započinjanju i rastu poslovanja, kao što su ograničen pristup finansiranju, nedostatak znanja i iskustva i visoki troškovi pokretanja proizvodnje.

Istovremeno, oni su otvoreniji za inovativne i održive poljoprivredne prakse, što je važno jer to može imati pozitivne efekte na životnu sredinu i društvo u celini. Stoga, pored pružanja finansijske podrške, subvencije za mlade poljoprivrednike mogu pomoći u rešavanju širih društvenih pitanja, kao što su bezbednost hrane i održivost životne sredine.

Rad Mladih poljoprivrednika Srbije i Agronews-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole Mladi i mediji za demokratski razvoj. 

Najnovije