Pokreni se arhiva

CONNECTING FUTURES - Novi međunarodni projekat razmene mladih!

CONNECTING FUTURES - Novi međunarodni projekat razmene mladih!

Prijavi se za novi trilateralni projekat razmene mladih i poseti tri evropska filmska festivala u Beogradu, Marseju i Minhenu!

Pandemija korona virusa, gorući rat u Ukrajini, totalitarni režimi pod fasadom demokratije, klimatske promene… Evropa se suočava sa jednim od najtežih i najturbulentnijih perioda u svojoj novijoj istoriji. Stalne krize otvaraju nova pitanja. Šta film može učiniti povodom toga?

Connecting Futures će se pozabaviti ovim pitanjima kroz tri projektne faze. Tri filmska festivala pozivaju po desetoro mladih iz tri evropska grada na međukulturnu razmenu. U fokusu će biti politička pitanja demokratije i ljudskih prava, kao i prvi koraci u profesionalizaciji i mogućnosti kolektivne saradnje.

Projekat je namenjen za mlade ljude od 18 do 22 godine svih obrazovnih profila. Preduslovi za učešće su veliko interesovanje za audiovizuelni medij, spremnost da se razmišlja o političkim pitanjima, dok će se komunikacija između učesnika obavljati na engleskom jeziku (znanje nemačkog i francuskog je dobrodošlo, ali nije neophodno). Projekat će se odvijati na tri lokacije: Beograd, Marsej i Minhen. Ućešće na svim radionicama za mlade je besplatno, dok troškove putovanja i smeštaja pokriva sam projekat.

Prijave traju do 28. februara 2023. i šalju se na info@beldocs.rs (mejl treba da se pošalje pod naslovom „Prijava za CONNECTING FUTURES“). Prijava podrzumeva kratku biografiju i kratko motivaciono pismo sa odgovorom na pitanje zašto želite da učestvujete na projektu.

Svaka od tri faze projekta će imati svoj fokus.

U okviru prve faze, koja će trajati od 10. do 17. maja 2023, Beldocs se bavi gorućim političkim pitanjima u Jugoistočnoj Evropi. Radionice će biti organizovane u saradnji sa organizacijama za ljudska prava i antiratnim aktivistima.

Druga faza će trajati od 4. do 10. jula 2023. FIDMarseille, festival u Marseju, pokreće susrete sa inkluzivnim filmskim festivalima, uključujući Kourtrajmé Marseille i CinéFabrique Lyon. Radionice podrazumevaju radionicu snimanja i montažnu radionicu.

Treća faza će trajati od 5. do 11. oktobra 2023. Filmski festival UNDERDOX iz Minhena pruža uvid u dijalog zajedničkog rada, takođe u pogledu dijaloga i demokratske kohezije. Medijska pismenost, novinarstvo, tehnologije i snimanje će biti tema radionica koje će biti organizovane u saradnji sa Institutom za medijsko obrazovanje i International MunichArt Lab (IMAL).

Pored samih radionica, biće i organizovanih susreta sa filmskim stvaraocima na festivalima, kao i obilsaci gradova i drugih mogućnosti za druženje i razmenu. Zato nemoj da propustiš priliku i prijavi se!

Foto: Promo

Najnovije