Pokreni se arhiva

FESTIVAL MLADIH VIZIONARA: INSPIRACIJA, MOTIVACIJA I DRUŽENJE ZA MLADE IZ CELE SRBIJE

FESTIVAL MLADIH VIZIONARA: INSPIRACIJA, MOTIVACIJA I DRUŽENJE ZA MLADE IZ CELE SRBIJE

foto: Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji

Od 21. do 23. septembra u Beogradu (Dorćol Platz, Dobračina 59b) održaće se Festival mladih vizionara. Na ovom događaju, čija je parola “Sada je na tebe red!”, okupiće se preko 120 mladih iz svih krajeva Srbije. Cilj događaja je da prikaže uspehe mladih iz različitih krajeva Srbije i bogatstvo ideja koje imaju i uspevaju da ostvare u oblasti aktivizma, kulture, ekologije, preduzetništva, sporta…Festival se realizuje u okviru projekta Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji, koji u okviru Nemačke razvojne saradnje sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije.

Broj mesta za praćenje festivala je ograničen, a prijava putem linka: Prijavni formular Festival mladih vizionara (limesurvey.net) je otvorena do 10. septembra. Za 70 mladih koji se prijave, a dolaze iz okruga u u kojima se projekat sprovodi: Zapadnobački, Braničevski, Kolubarski, Borski, Zaječarski, Pčinjski, Jablanički, kao i Podunavlja i Obrenovca i Lazarevca, biće pokriveni troškovi putovanja i smeštaja.

U fokusu programa Festivala mladih vizionara biće iskustva mladih iz manjih mesta u unutrašnjosti Srbije, koji će sa vršnjacima podeliti svoje priče o osvajanju Doma omladine u Boru, osnivanju socijalnog preduzeća Pčinjski, čiji je glavni proizvod ekološki proizveden i pakovan pčinjski med, pokretanju rokenrol manifestacije Dadovanje u u Braničevskom okrugu…

Pored Priča iz kraja, program festivala podrazumeva radionice na različite teme, koje će osim inspiracije i motivacije učesnicima ponuditi i konkretne alate kako da krenu u realizaciju svojih ideja ili se uključe u aktivnosti u njihovom okruženju. Edukativni i interaktivni deo Festivala mladih vizionara, osim radionica, podrazumeva i izvođenje predstave Devojčice koja govori o ženskom odrastanju u Srbiji danas. O svim svojim nedoumicama na putu od ideje do akcije, posetioci će imati priliku da se raspitaju u Info ćošku, u kom će im predstavnici projekta, organizacija civilnog društva i institucija odgovarati na pitanja.

Deo Festivala posvećen druženju i zabavi obeležiće koncerti omladinskih bendova i DJ programi, a u delu programa pod nazivom Bazar mogućnosti posetioci će moći da se upoznaju sa predstavnicima organizacija civilnog društva, istraže programe i aktivnosti koje ove organizacije nude i uključe se u njihov rad. Pored toga, na Bazaru mogućnosti tokom trećeg dana Festivala mladih vizionara, 23. septembra od 14 do 17 časova, posetioci će moći da razgledaju proizvode i razgovaraju sa mladim preduzetnicima i preduzetnicama koji dolaze iz ruralnih područja Srbije. Ovaj deo programa biće otvoren i za neprijavljene posetioce. 

Najnovije