Radionica o medijskoj reprezentaciji osoba sa hendikepom za novinare i novinarke

Akademska inkluzivna asocijacija održala je radionicu o medijskoj reprezentaciji osoba sa hendikepom za novinare i novinarke u periodu od 26. do 28. januara na Zlatiboru.

Cilj radionice bio je edukovanje novinara i novinarki kako bi o osobama sa hendikepom izveštavali na adekvatan način.

Učesnici i učesnice upoznati su sa konceptom socijalne inkluzije i saznali su ko su sve osobe sa hendikepom, koliko ih zapravo ima u Srbiji, kakva podrška im je potrebna, ali i sa kojom vrstom barijera i sistemskih problema se susreću svaki dan.

Osim toga, bilo je reči i o adekvatnom pristupu osobama sa hendikepom i terminologiji koja je afirmativna, a učesnici i učesnice dobili su i savete za ophođenje prema osobama sa hendikepom, kao i za kreiranje sadržaja koji je pristupačan za sve osobe sa hendikepom.

Kroz konkretne primere ukazano je na najčešće greške medija, ali i na to kako izgleda prikladan sadržaj o osobama sa hendikepom.

Svi učesnici i učesnice biće pozvani da budu deo novinarske mreže za inkluziju koju će AIA oformiti u narednom periodu. Na taj način Akademska inkluzivna asocijacija teži da okupi novinare i novinarke koji su motivisani da svojim radom doprinesu podizanju svesti o položaju osoba sa hendikepom i socijalnoj inkluziji.

AIA je obuku organizovala u okviru projekta Mladi i novinari za bolji medijski pristup inkluziji osoba sa hendikepom podržanog od strane Beogradske otvorene škole.

 

 

 

Izvor i FOTO: Akademska inkluzivna asocijacija