Značaj podrške za srećno majčinstvo

Nedostatak informacija, ali i podrške, pažnje i razumevanja tokom boravka u porodilištu pojačava zabrinutost gotovo svake žene koja je odlučila da se ostvari u ulozi majke, pokazuju podaci istraživanja koje su pre dva meseca na terioriji Zlatiborskog okruga sproveli Udruženje „Start hab“ iz Kosjerića i Televizija Forum u okviru projekta „Preporodilište“. Jednako važna je i podrška nakon izlaska iz porodilišta, podseća specijalistkinja psihijatrije dr Vesna Miletić.

Istraživanje je pokazalo da je pored kvalitetne medicinske pomoći lekara i babica na porođaju od izuzetnog značaja i adekvatan odnos prema trudnici, koji podrazumeva poštovanje, podršku i dobru informisanost.

To su ljudi koji su stručni, koji imaju iskustva, i naravno da njihove reči i sugestije trudnice najviše primaju k znanju i emotivno ih doživljavaju. Čak će u tom svom strahu pratiti i njihove izraze lica, ton kojim im se obraćaju… Vrlo je bitno da dobije od medicinskog osoblja podršku i emotivnu i stručnu, ističe specijalistkinja psihijatrije dr Vesna Miletić.

Tokom trudnoće žena često strepi od različitih komplikacija, odlazeći na ultrazvune preglede i iščekujući rezultate različitih analiza i testova, zbog čega može biti posebno osetljiva.

Kakav će biti porođaj, kako će ići sam tok trudnoće, pogotovo ako je trudnoća asistirana ili rizična..? Trudnica se svakodnevno susreće sa raznim pitanjima. I to da li će roditi zdravo dete, da li će se snaći u ulozi majke, da li će imati adekvatnu podršku porodice i partnera, da li će uspeti da odgovori na sve zahteve koji će se pred njom u tom momentu otvoriti. To donekle baca senku na taj period sreće koji ženu očekuje usled rađanja novog života i dobijanja novog člana porodice, kaže dr Miletić.

Pored radosti koju beba unosi u svaki dom, dobijanje novog člana porodice može biti izuzetno stresan period za novu majku.

U tom periodu sreće se sa nizom promena, kako bioloških, pre svega hormonskih, tako i psihosocijalnih. To je jedan od njenih najosetljivijih, odnosno najvulnerabilnijih perioda, tako da je psihološka podrška izuzetno potrebna i važna, ističe doktorka Vesna.

Saosećanje i razumevanje partnera i drugih članova porodice je od suštinskog značaja za porodilju.

Partner treba obaveze da podeli sa svojom suprugom, ne samo oko bebe, već i oko drugih stvari. Takođe i porodica. Trudnici ili porodilji treba omogućiti odmor i kvalitetan san, a isto tako i druženje sa prijateljima, da joj se prekine osećaj izolovanosti i da je njen život sada kao u nekom kavezu. Ono što mi je ostalo u sećanju jeste kada je jedan naš profesor pitao: „Šta je to najbolje što otac može pružiti svom detetu?“ Niko nije davao baš tačan odgovor. Bilo je tu i tamo nekih približnih, a onda je on odgovorio: „To je da voli njegovu majku!“ Znači najvažnija je ipak ljubav i podrška partnera, ulazak u brak i partnerski odnos sa jednim zrelim razmišljanjem i očekivanjem i uz ljubav, kao glavni motiv, zaključuje doktorka Vesna.

Doktorka Miletić dodaje da ne treba beba da okupira svu pažnju cele porodice, već da je neophodno posvetiti se i porodilji i pomoći joj da prevaziđe eventualne emotivne i psihološke poteškoće koje se mogu javiti u postporođajnom periodu. Ukoliko ove poteškoće potraju duže i ženi onemogućavaju normalno funkcionisanje, ne treba se libiti ni stručne pomoći, koja je potrebna u proseku svakoj petoj porodilji.

 

 

 

 

Izvor: TV Forum - Forum žena Prijepolja

FOTO: Unsplash