Mladi sa hendikepom osnaženi za aktivizam u medijima

Akademska inkluzivna asocijacija (AIA) održala je obuku za mlade sa hendikepom u cilju razvijanja njihovog aktivističkog delovanja kroz saradnju sa medijima.

U toku četvorodnevne obuke četrnaest učesnika i učesnica imalo je priliku da stekne sva potrebna znanja i veštine kako bi svojim pojavljivanjem u različitim medijima podizali svest o pravima mladih sa hendikepom. Bilo je reči o značaju uloge medija u kreiranju mišljenja javnog mnjenja o osobama sa hendikepom, kao i o velikoj važnosti da mladi sa hendikepom svojim pojavljivanjem u javnosti na adekvatan način ukazuju na postojeće probleme u društvu. Kroz interaktivan i praktičan rad, učesnici i učesnice su naučili kakav pristup treba da imaju kada javno govore o socijalnoj inkluziji, kako da izbegnu stereotipe, heroizaciju, viktimizaciju i stavljanje hendikepa u prvi plan. Osim toga, imali su prilike i da se upoznaju sa svim formatima i načinima rada medija. Uz teorijski rad i konkretne primere iz medija, učesnici i učesnice su vežbali veštinu javnog nastupa pred kamerama, davanje izjava, komunikaciju sa novinarima i koncipiranje ključne poruke na određenu temu.

Obuka je omogućila kreiranje baze mladih sa različitim vrstama hendikepa iz više gradova koji su osnaženi da zagovaraju svoja prava i ukazuju na probleme na prikladan način kao sagovornici i sagovornice u medijima. Svi mladi sa hendikepom koji su prošli obuku će u narednom periodu sve što su naučili primeniti kroz pojavljivanje u raznim medijima koji obrađuju temu socijalne inkluzije.

AIA je obuku organizovala u okviru projekta Mladi i novinari za bolji medijski prustup inkluziji osoba sa hendikepom podržanog od strane Beogradske otvorene škole.

 

 

Izvor i FOTO: Akademska inkluzivna asocijacija