Dajemo glas devojkama: Proslava 8. marta sa ambasadorkom Švedske

Akademija ženskog liderstva je ovog 8. marta otvorila prostor za srednjoškolke želeći da pokrene dijalog o tome kako one danas vide vrednosti Međunarodnog dana žena. U okviru projekta „Devojke imaju reč“ organizovan je događaj „Devojke imaju reč – 8. mart“ na kom su učestvovale srednjoškolke iz Bujanovca, Novog Pazara, Aleksinca i Beograda. Pored devojaka na skupu su učestvovale i liderke koje su bile sa njima u kontaktu na događajima u njihovim školama. Specijalna gošća sastanka je bila ambasadorka Švedske Anika Ben David

Srednjoškolke o 8. martu

Nakon uvoda u kom se Miloš osvrnuo na važnost međunarodnog dana žena, kao i na sam projekat „Devojke imaju reč“, održan je panel sa pet srednjoškolki koje su predstavile svoje poglede na ovaj veli praznik ženskih prava. Panel je modreirala novinarka Suzana Trninić. One su istakle da suština obeležavanja 8. marta, nije kupovina poklona, cveća ili pružanje pažnje ženama jednom godišnje, već jačanje svesti o pravima za koja su se žene izborile i za koja se i dalje bore.

Učenica Gimnazije u Novom Pazaru, Ahsena rekla je: Žene su borbom za ravnopravnost puno unapredile svoja prava, ali da im predstoji "još puno borbi". Ona je istakla da 8. mart treba da bude svakog dana, da se sve to što se radi danas radi svakog dana. Da se taj mali znak pažnje, taj cvet i ruža, daje svakog dana. Ima devojaka koji samo tog dana dobiju pažnju od partnera, brata ili oca, kazala je Ahsena.

Učenica Aleksinačke gimnazije Lea je rekla da žene još nemaju sva prava i ukazala da društvo osuđuje žene kada se bore za svoja prava, tako što širi stereotipe poput onog da je feminizam uništio žene. Ona je istakla da malo ljudi povezuje 8. mart sa pravima žena, već samo sa poklonima. Mi žene treba prve da govorimo o prazniku, da debatujemo o tome. Isto tako i mediji treba drugačije da izveštavaju o tome, da to ne bude reklama 'šta kupujete ženi za 8. mart', već da govore o tome šta je taj praznik, zašto ga slavimo, kazala je Lea.

Srednjoškolka iz Bujanovca Anđela navela je da postoji veliki broj stereotipa kojima se devojčicama govori da nisu za neke profesije ili sportove, već da je "njihovo mesto u kuhinji". Istakla je važnost kućnog vaspitanja jer se kroz kuću i odrastanje uči mnogo stvari. Kod nas u Bujanovcu sportovima se bave i dečaci i devojčice, ali više dečaci nego devojčice. Devojčicama se priča da su one za kuhinju, da kuvaju i spremaju, a za dečake se kaže da oni nisu za to, kazala je Anđela.

Njena drugarica Verda navela je da se poklonima za 8. mart pravi diskriminacija među ženama jer se cveće poklanja samo majkama, a ne svim ženama, devojkama i devojčicama. U Bujanovcu gde ja živim, mislim da muškarci ne poštuju dovoljno 8. mart i to me puno rastužuje. Oni poklanjanju cveće samo majkama, jer ne poznaju istoriju ovog dana, rekla je Verda.

Ambasadorka Švedske 

U ovom delu želeli smo da sa učesnicama ponovo iskoristimo Inspiring Girls metodologiju i da ambasadorka Švedske razgovara sa devojkama. Kao što smo u susretima u školama radili, pokušali smo da čujemo od ambasadorke Švedske u Srbiji, Anike Ben David, kako ona vidi žensko liderstvo, koji su izazovi u njenoj karijeri, ko su joj bili saveznici u prevazilaženju prepreka. 

Ona je u razgovoru sa srednjoškolkama rekla da se uvek angažuju u odbrani svojih prava, jer se u Srbiju vraćaju tradicionalne ideje rodnih uloga i ideje patrijarhata, a sve to jer jača nacionalizam.

Tokom razgovora, ambasadorka Ben David je učenicama rekla da istraže koja prava imaju ili mogu da imaju, da se hrabro za njih zauzmu, da pronađu organizacije civilnog društva koje se bave njihovom zaštitom i da se angažuju.

Sve počinje time da znate koja su vaša prava, ovde u Srbiji je veoma dobra zakonska situacija, postoje zakoni koji garantuju jednakost i štite prava devojčica i žena, ali nisu dobro implementirani. Prvo saznajte svoja prava i onda nađite snagu da se za njih zalažete, kazala je ambasadorka.

Ambasadorka je navela da njoj u društvu jasno uređenih pravila nije bilo teško da se postepeno i malim koracima kreće ka uspešnoj karijeri i da se odluka da postane diplomata nije desila odjednom.

Ne vidim da sam morala da se borim, ja sam produkt mog okruženja. Moja majka je imala mnogo više problema, ona je morala da nadvlada stereotipe u društvu u vezi sa polom, ali i u samoj porodici. Nije imala pristup istim fondovima za školovanje, a norme su bile mnogo strože, rekla je ambasadorka Ben David.

Prezentacije zidnih novina

Na kraju susreta, devojke iz Novog Pazara i Bujanovca su prezentovale svoje zidne novine. I devojke iz Aleksinca su pripremile svoje zidne novine ali su one ostale ponosno da vise u holu škole. Veoma smo ponosni na devojke kao i rukovodstva škola koji su prihvatili našu ideju da se 8. mart na neki način obeleži i u školama. 

Rad Akademije ženskog liderstva podržava Beogradska otvorena škola kroz program Mladi i mediji za demokratski razvoj" uz podršku Švedske.

 

 

 

Izvor i FOTO: Akademija ženskog liderstva