Otkrij arhiva

Deveta epizoda podkasta ,,Umologija": Vršnjačko iskustvo

Deveta epizoda podkasta ,,Umologija": Vršnjačko iskustvo

U ovoj epizodi podkasta ,,Umologija” družimo se sa Jovanom Grabež iz Novog Sada, vršnjačkom edukatorkom u oblasti mentalnog zdravlja i mladom novinarkom koja vas je vodila kroz sve epizode našeg podkasta.

Jovana je pre projekta ,,Destigmatizator - mediji za mentalno zdravlje mladih” u okviru kog je realizovan podkast ,,Umologija” učestvovala u projektu EYE-Net, odnosno European youth engagement, koji je vezan za pozorište i mlade, kao i u projektu Mladi u centru, koji je sprovodio omladinski centar OPENS.  

Ja sam inače dosta anksiozna osoba i ne dolazi mi lako da pričam pred ljudima ili da držim neki javni nastup. To je bilo nešto najstrašnije što sam mogla da zamislim, kaže Jovana. Ipak, zbog opuštene atmosfere, pune podrše i strpljenja savladala je svoj strah.

Iskustvo sa obuke i vrnjačke edukacije mi je na prvom mestu pomoglo u radu na samoj sebi i u mom pogledu na sebe samu, ističe ona. 

Prošla sam kroz obuku za vršnjačkog edukatora, što ne znači da sam postala psiholog ili da mogu da držim seanse, nego da sam osposobljena da prepoznam osobu koja se oseća loše i bori sa težim emocijama. To znači da znam kako mogu da komuniciram sa njom, da joj priđem, pružim osnovnu podršku ili prepoznam da treba da tražim pomoć od drugih ljudi, kaže Jovana. 

Pored toga bila je osposobljena da drži predavanja jedan školski čas odeljenjima u školama u Novom Sadu na temu mentalnog zdravlja kod mladih.

Jedan od glavnih delova tih predavanja bilo je sazvežđe podrške. To znači da su predavanja podrazumevala pružanje informacija o organizacijama za podršku, kao što su grupa “Izađi”, Centar Srce ili sajt svejeok.rs, objašnjava ona.

Po njenim rečima najvažnije je da shvatite da niste sami i da uvek postoji neko ko može da vam pomogne.

Važno je da mladi saznaju da u svom gradu imaju organizacije u kojima imaju nekom da se obrate i budu u okruženju u kom će ih razumeti, a da ne razmišljaju o finansijskim troškovima, naglašava Jovana i dodaje: Većina ovih organizacijane zahteva da odlazite uživo tamo, odnosno imaju i način komuniciranja preko email-a, sajta, telefona ili četa. Pored toga, one ne zahtevaju da se ni da se predstavljate, odnosno postoji opcija anonimnosti.

Jovana ističe ta je jako važno da se razbije stigma da kod psihologa, psihoterapeuta ili psihijatra odlaze samo osobe koje imaju teže probleme.

Jako često kod njih odlaze osobe koje zapravo ni nemaju neki ozbiljniji problem nego im jednostavno treba osoba za razgovor.

Ukoliko vas zanimaju koje organizacije se nalaze u sklopu sazvežđe podrške možete ih pronaći na sajtu OPENS-a ili UNICEF-a.

Detaljnije o ovoj temi poslušajte u sedmoj epizodi: Vršnjačko iskustvo. Ceo serijal podkasta Fabrike kreativnosti Umologija bavi se psihološkim problemima i potrebama mladih i teži da razbije predrasude i diskriminaciju ovih tema uzrokovanih negativnim uticajem društvenih mreža i medija koji neetički izveštavaju o ovoj temi.

Serijal i rad Fabrike kreativnosti podržava Švedska, a u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj”. 

 

Izvor: Fabrika kreativnosti

FOTO: Helena Lopes on Unsplash

Najnovije