Učenica sam Ekonomske škole, smer poslovni administrator. Četvrta sam godina i počela sam da razmisljam o tome šta da upišem. Ali imam problem što ne znam šta hoću da ušpišem. Ono što znam da me ne zanima su medicina i pravo. Isto tako ne bih ni ekonomiju. Pre neke društvene nauke. Kakva je budućnost sa učiteljskim fakuletom? i koji mi još fakultet predlažete?

ODGOVOR:

To kako si ti krenula može biti jedan od načina donošenja ovako važne životne odluke. Eliminisanje svih onih opcija koje po tebi ne dolaze u obzir. A onda nastaviš dalje.

Pročitaj više

Dosad sam položio (oni koji se računaju) FCE, CAE i sad treba da položim CPE.  Imam 17 godina i treći sam razred tako da još imam vremena da razmislim o fakultetu, ali želim neki fakultet koji ću moći da kombinujem sa mojim znanjem iz engleskog.

ODGOVOR:
To dosta zavisi od tebe i tvojih afiniteta. Sam engleski i ovi sjajni sertifikati će ti puno pomoći kako u tvom daljem obrazovanju tako i u tvojem profesionalnom sazrevanju i snalaženju. Ipak, smatram da to samo po sebi ne bi trebalo da tebe odredi kao budućeg profesionalca. Osim u jednom slučaju. A to je da želiš da se profesionalno baviš ovim jezikom. Onda bi trebalo da nastaviš svakako do kraja sa tim što si započeo, da upišeš jezik i da gledaš koje su dalje opcije za tebe. osim toga, na njihovom sajtu sam videla da postoji mogućnost da se neko ko završi sve te nivoe jednog dana i kod njih zaposli, pa i to je moguće kao opcija:)

Sa druge strane, ako ne želiš da engleski jezik sam po sebi bude tvoja profesija i tvoje opredeljenje onda, bez obzira što već sada imaš velika znanja  toj oblasti, moraš da radiš i na ostalim stvarima. A to je tvoja buduća osnovna profesija. Po meni to bi trebalo da počneš od samog početka, pitajući se one važne stvari: ko sam ja? šta mene interesuje, koji su moji kvaliteti, sklovosti, ambicije i želje? gde ja sebe vidim u profesionalnom smislu? koje su opcije predamnom?itd itd. I tim pitanjima da se posvetiš jednako ozbiljno kao i engleskom do sada.

To što učiš engleski i polažeš ga može dosta da ti pomogne, ako budeš želeo neko obrazovanje u inostranstvu, bilo kao fax ili kurs, seminar, a posebno će značiti kad kreneš da tražiš posao. Ali nekako ne vidim da tvoja profesija zaista treba i može da zavisi od toga što ti imaš odlično znanje engleskog. Ona treba da zavisi od tebe celog, a posle da se ukopi sa tvojim drugim znanjima, tj. znanjem engleskog. Naravno da postoje poslovi gde je takvo znanjeneophodno, kao što je rad u međunarodnim agencijama, institucijama, firmama...Ali opet kažem znanje jezika će ti svuda pomoći, i olakšati i posao i prohodnost.

Da li me razumeš?

Doduše, na njihovom sajtu sam ti našla institucije koje u našoj zemlji zahtevaju određene njihove setifikate:

http://www.cambridgeesol.org/institutions/


Za sva ostala pitanja, tu sam:)

Pročitaj više
Želela bih da konkurišem za Vojnu akademiju, ali je problem što ne znam kako da se pripremam za ispit iz matematike. Gde se mogu naći zadaci i kada i na koji način se konkuriše...Da li sam ako upadnem na akademiju u potpunosti ograničenog kretanja (npr. putovanja i izlasci)...
Pročitaj više

Evo nekih linkova koje sam našla na sajtu Niškog pravnog fakulteta. Koliko ja vidim, to je jedan smer ali od prve pa do četvrte godine ima jako puno izbornih predmeta. kombinacija izbornih predmeta dosta može da utiče na tvoje pravničko usmerenje kasnije. Pored toga na master studijama postoje konkretni moduli vezani za kriminalistiku recimo, rad u policiji.
Evo pogledaj:
http://www.prafak.ni.ac.rs/files/studije/Studijski_program_MASTER%20studije_2011.pdf
http://www.prafak.ni.ac.rs/files/studije/Osnovne_akademske_studije-2011.pdf
http://www.prafak.ni.ac.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=60&Itemid=155&lang=cir

Naravno, sam završen pravni fakultet ti otvara mogućnost rada u policiji, kriminalističkim institutima. Dok za vojsku nešto teže mislim. Mislim da je ipak neophodno završiti akademiju.
Naravno usmerenje na pravo u smislu kriminalistike je skroz moguće. proči ove linkove mislim da će ti dosta toga biti jasnije.

Na žalost u našoj zemlji ne postoji zvanična sistematizacija zanimanja, poslova i cele te priče. Tako da treba da budemo zahvalni i na ovima koje postoje pošto su one rezultat velikog, uglavnom volonterskog rada mladih i vrednih ljudi. Koji nisu čekali da neko iz "države" to uradi. Postoje načini da nastaviš da se raspituješ o zanimanjima koja te interesuju. Evo nekih od načina:

  • pogledaj našu bazu zanimanja: karijera.mingl.rs/zanimanja/
  • razgovorom sa profesorom u školi koji predaje odgovarajući ili sličan predmet (oni su veoma informisani jer su i sami studirali istu ili blisku nauku pa znaju gde sve rade njihiove bivše kolege, ali i bivši učenici)
  • razgovor sa školskim psihologom;
  • razgovor sa nekim iz NSZ (Nacionalne službe za zapošljavanje) filijale grada u kojem živiš;
  • razgovor sa stručnjakom koji radi posao za koji bi se ti školovao, ili koji/a jezavršio/la taj fax
  • pretraga stranih baza zanimanja (njih možeš izguglovati, ali ja ih ne nudim našim đacima zato što su to sistematizacije i opisi poslova u nekim drugim zemljama i ne moraju biti uopšte kod nas aktuelne i tačne).

 

Jako mi se dopadaju predmeti na tom fakultetu. Posebno mi je zanimljiva Katedra studija menadžmenta ljudskih i socijalnih resursa. E sad, zanima me gde bih sve ja mogla da radim ako se odlučim za taj smer. Da li bih mogla da radim pri Socijalnom na primer? To mi je nekako logično zbog samog naziva smera.
Pročitaj više
Postavi pitanje savetnici
Imate nedoumice i potrebna vam je stručna pomoć u vezi sa vašom budućom karijerom, zaposlenjem, daljim obrazovanjem, dvoumite se koji fakultet da upišete, pravite izbor, tražite odgovore... Slobodno pitajte psihološkinju, vašu savetnicu za obrazovanje!
Šta drugi čitaju