Kolumne

Knjige
10. Feb 2019.
U Srbiji, školu na ovaj način pohađa više od 10.000 učenika godišnje.
Pročitaj više
28. Jan 2019.
„Muzički ukus je najistinitiji, ima najveću težinu u tom smislu što je nemoguće „naučiti“ šta treba da nam se dopadne u muzici... Mi donekle možemo da naučimo čemu treba da se divimo, ili bar možemo simulirati da uživamo u likovnom estetskom doživljaju za koji smo, zahvaljujući obrazovanju, shvatili da bi trebalo da izazove naše odobravanje. Kada je muzika u pitanju, situacija je totalno drugačija. Čovek prosto fizički ne može da podnese ono što mu se u muzici ne dopada, ono što se kosi sa suštinskim stanjem njegove estetske svesti.“
Pročitaj više
Stefan
09. Jan 2019.
Nisam veliki ljubitelj filmova, jer mi je teško da se koncentrišem na radnju, a obično filmovi traju oko dva sata, što mi je mnogo da pratim. Ipak, zainteresovao sam se kako su osobe sa autizmom prikazane u filmovima, pa sam rešio da pogledam dva filma o njima: „Kišni čovek“ i „Temple Grandin“.
Pročitaj više
Riđokose
05. Jan 2019.
Riđokose su lukave, lažljive, zle, podmukle… Ne mogu da zamisle ljubav bez prevare. Obično su veoma lepo građene i po celom telu imaju divnu ružičastu kožu. Kažu da se đavoli i šumski duhovi žene samo riđokosama. Gde je laž, tamo je i strah i malodušnost. Dovoljno je da riđokosi dobro podvikneš („Ja ću te”) pa da se presamiti i hoće da se cmače. Ne zaboravi da su Nana i Mesalina bile riđe.
Pročitaj više
Predrasude
12. Dec 2018.
Zbog nerazumevanja i neznanja nastale su razne predrasude o osobama sa autizmom.
Pročitaj više
Knjige
09. Dec 2018.
Jedan od najlakših načina da pametno iskoristiš vreme jeste čitanje knjiga. Još su stari Grci književnost smatrali najlepšom i najuzvišenijom, a njena lepota se očuvala do danas.
Pročitaj više
06. Dec 2018.
Feminizam je u početku bio tesno vezan za osnovna politička, ekonomska i radna prava, da bi se sredinom 20. veka proširio na sferu svakodnevnog života i sveukupni položaj žene.
Pročitaj više
Black Friday
23. Nov 2018.
Voliš li da ideš u kupovinu? Hladno je vreme, a treba ti nova topla odeća i obuća, pa i još ponešto pored toga? Verovatno si već video/la neke stvarčice koje bi kupio/la, ali cene prelaze budžetski limit koji imaš. Ne brini, dolazi spas za tebe i tvoj novčanik...
Pročitaj više
12. Nov 2018.
Indeks žive planete (Living Planet Index, LPI), koji prati globalne trendove stanja divljih vrsta, ukazuje na to da su populacije riba, ptica, sisara, vodozemaca i gmizavaca opale u proseku za 60 odsto između 1970. i 2014. godine.
Pročitaj više
Zvezde
05. Nov 2018.
U potrazi za svojim „malim mestom pod zvezdama“, često smo u stanju da radimo i ono što ne želimo i ono što nam ne prija. Previše puta smo čuli da je to „put do uspeha“ – per aspera ad astra, odnosno preko trnja do zvezda. No, da li moramo da krećemo na taj put sa predubeđenjem da će trnja biti i da je ono sastavni deo rasta i našeg puta zvanog karijera?
Pročitaj više