Kolumne

Lajka
16. Aug 2018.
Prvo živo biće, pas Lajka je 3. novembra 1957. godine poslat u Zemljinu orbitu. Lajka, osim što je bila prvi astonaut ujedno je i prva žrtva svemirskih istraživanja.
Pročitaj više
9GAG
11. Aug 2018.
Ako i ti, umesto da učiš, sate provodiš u potrazi za smešnim slikama i klipovima, sigurno si u nekom trenutku naleteo/la i na 9GAG. To je sajt poreklom iz Hong Kong-a, čiji je osnivač Ray Chan i njegova četiri saradnika. Sajt se bavi objavljivanjem i distribucijom smešnih slika, video klipova i ’mimova’.
Pročitaj više
Žrnov
09. Aug 2018.
Žrnov, Žrnovo ili Žrnovan povezuje se sa izrazom žrvanj, koji označava alatku za obradu rude, a sasvim je sigurno da su i Rimljani uočili prirodni potencijal Avale, što bi moglo značiti da njihova osmatračnica nije služila samo za nadgledanje Singidunuma i okoline, nego i za zaštitu obližnjih rudnika.
Pročitaj više
devojka sedi
07. Aug 2018.
Mejnstrim mediji u jurnjavi za senzacionalizmom sve češće na naslovnim stranicama pominju i slikama isprate nesrećne slučajeve vršnjačkog nasilja koji završavaju samoubistvima, ubistvima iz osvete ili fizičkim ranjavanjima. U Netfliksovoj seriji “ 13 reasons why”, koja iza sebe ima dve sezone, veliku popularnost i još veće kontroverze, pristup problemu vršnjačkog nasilja prikazan je iz potpuno drugačije perspektive.
Pročitaj više
Digitalna inteligencija (DQ)
06. Aug 2018.
Kada bih te pitala šta je to digitalna inteligencija, šta bi mi odgovorio/la? Zamisli da nekada u budućnosti inteligenciju kakvu danas merimo (IQ) zameni digitalna inteligencija (DQ) - kakav bi to onda svet bio?
Pročitaj više
Western
01. Aug 2018.
Western je žanr koji je bio, između ostalog, karakterističan za strip i film, mada su nekada bili popularni i „laki“ romani koji su se prodavali na trafikama, a čiju su fabulu, neretko, osmišljavali članovi redakcije pod pseudonimom. Priče junaka tih romana bile su sa prepričavane na školskim časovima, a naročito su ih obožavale generacije rođene između četrdesetih i šesdesetih godina prošlog veka. Zašto li su ovom žanru bile privržene tolike generacije?
Pročitaj više
Amajlija protiv "zlih očiju"
29. Jul 2018.
Sigurno si već imao/la prilike da čuješ nešto o ovome s obzirom da je verovanje u zle ili urokljive oči duboko ukorenjeno i u našoj narodnoj religiji. Kako i zašto su ljudi to osmislili?
Pročitaj više
20. Jul 2018.
Svet nije više ono što je nekada bio. U svakom smislu te rešenice.
Pročitaj više
02. Jul 2018.
Autoritet može postojati samo u uslovima društvenih odnosa i normi na kojima se zasniva kriterijum priznavanja tog autoriteta.
Pročitaj više
26. Jun 2018.
Zašto jednostavno kada može komplikovano?
Pročitaj više